dinsdag 18 september 2012

Injectie of therapie bij schouderproblemen?


Naar schatting krijgt jaarlijks 31% van de Nederlandse bevolking last van schouderpijn.  In de standaard voor schouderklachten van het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt gesteld dat een afwijking in de subacromiale ruimte, ofwel de ruimte tussen de kop en de kom in de schouder, in 80% van de gevallen de oorzaak is van alle schouderklachten.

 
Deze klachten worden meestal veroorzaakt door inklemming van de rotatorcuffpezen, pezen van spieren die zorgen voor de schouderstabiliteit, in de subacromiale ruimte. Dit noemen we ook wel een subacromiaal impingement syndroom (SIS). Als gevolg daarvan kan er een peesontsteking of slijmbeursontsteking ontstaan die pijn veroorzaakt bij provocerende bewegingen, bijvoorbeeld het zijwaarts heffen van de arm.



 
Oorzakelijke factoren van subacromiale klachten zijn: provocerende houdingen, ongunstige repeterende werkgerelateerde of sportgerelateerde bewegingen, verkalking van de pees of een traumatische val op de schouder.

 
Voor het behandelen van SIS wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende fysiotherapeutische behandelvormen; zoals oefentherapie, houdings- en bewegingsinstructie, frictie, massage of manuele therapie/mobilisaties. In sommige gevallen kan ook shockwave therapie worden toegepast. Naast een paramedische benadering van de klacht kan ook gekozen worden voor medisch ingrijpen door middel van chirurgie of corticosteroïden injecties. Ook een combinatie van behandelvormen is een mogelijkheid.

 
Een van de meest gebruikte behandelmethoden is een corticosteroïden injectie. De behandeling met corticosteroïden injecties laat op de korte termijn positieve resultaten zien, echter op de lange termijn is er geen duidelijk voordeel met betrekking tot pijn, bewegingsuitslag en functionaliteit. Helaas heeft elke succesvolle therapie met geneesmiddelen een keerzijde. De prijs die men voor het geringe resultaat moet betalen, zijn een aantal serieuze bijwerkingen, waaronder het verzwakken van spier- en peesweefsel.

 
Oefentherapie gecombineerd met manuele technieken blijkt een positief effect te hebben op de klachten van patiënten met SIS. Op de lange termijn bereikt men hetzelfde resultaat wanneer behandeld wordt met corticosteroïden als wanneer men behandeld wordt zonder. Gezien de bijwerkingen van corticosteroïden injecties zou ik altijd adviseren om fysiotherapeutisch te behandelen. Mocht tussen 6 en 12 weken resultaat uitblijven en het echt niet anders kunnen kan men altijd nog kiezen voor een injectie of chirurgische interventie.

Deze tekst is geschreven door Koen Windhorst fysiotherapeut bij FitFirstbeweegcentrum.  Koen heeft zich op basis van de wetenschap verdiept in het onderwerp:  corticosteroïden injectie versus fysiotherapiebehandelingen bij subacromiaal inklemmingsyndroom voor zijn afstudeerscriptie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten