vrijdag 29 juli 2011

Kunstgras vs Natuurgras: Hoe zit dat met blessures?

Voetbal is een populaire sport die wereldwijd beoefend wordt, maar helaas ook een hoog blessure risico kent. Steeds meer voetbalverenigingen gaan over op het spelen op kunstgrasvelden. Sinds de introductie van kunstgras zijn er veel discussies over een mogelijke toename van bepaalde voetbalblessures. Is dit nu ook zo?

De voordelen van kunstgras ten opzichte van natuurgras is dat er op kunstgras altijd kan worden gevoetbald. Men is niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Het ‘gras’ is altijd even hard. De omstandigheden van de ondergrond zijn hierdoor bij iedere wedstrijd en training hetzelfde.

In eerste instantie dacht men dat een andere spelstijl op kunstgras mogelijk tot meer blessures leidt. Daarom heeft men verschillende wedstrijden geanalyseerd om te kijken of er inderdaad een verschil is qua spelstijl op kunstgras in vergelijking met natuurgras. Zo heeft de FIFA alle thuiswedstrijden van SC Heracles (kunstgras) en FC Utrecht (natuurgras) geanalyseerd. Daarbij werd o.a. gekeken naar loopafstand, loopacties, aantal passen, aantal slidings en technische aspecten. Zowel het onderzoek van de FIFA als een ander onderzoek geven weer dat er geen significante verschillen zijn tussen de spelstijl op natuurgras/kunstgras qua loopafstand, loopacties en technische aspecten.
Wel werden er minder slidings uitgevoerd op kunstgras  en het aantal passen op een kunstgrasveld lag hoger. Dit laatste was een gevolg van een hoger aantal korte passen en dan vooral ter hoogte van het middenveld.

Ondanks deze kleine verschillen is de tevredenheidsfactor bij spelers over kunstgrasvelden lager dan bij natuurgrasvelden. Uit een onderzoek van de KNVB blijkt dat ruim de helft van de spelers in de veronderstelling verkeert dat kunstgras blessuregevoeliger is dan natuurlijk gras.

Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan om te bepalen of het voetballen op kunstgras inderdaad tot meer blessures leidt. Oudere onderzoeken tonen aan dat dit voor de eerste generaties kunstgrasvelden inderdaad het geval was. De nieuwere generatie kunstgrasvelden zijn echter speciaal ontwikkeld in functie van voetbal. Uit recent onderzoek blijkt dat deze aanpassing succesvol is gebleken. Uit de recentere onderzoeken blijkt namelijk dat er niet meer kans is op een blessure bij het spelen op kunstgrasvelden. Bij een onderzoek ligt de het aantal blessures (blessures per 1000 uur sport)  gedurende een training voor kunstgras op 2,42 en voor natuurgras op 2,94. Bij wedstrijden ligt dit aanmerkelijk hoger, 19,6 voor kunstgras en 21,5 voor natuurgras, maar verklaarbaar gezien het competitiebelang. De verschillen tussen kunstgras en natuurgras zijn dusdanig klein dat ze niet significant zijn.  De overige recentere onderzoeken geven soortgelijke cijfers weer.

Er zijn echter wel verschillen in de soort blessures. Spelen op kunstgras vergroot de kans op enkelblessures en er ontstaan meer wonden, brandwonden en blessures door frictie. Bij spelen op natuurgras is de kans op spierblessures groter.

We kunnen dus stellen dat het spelen op kunstgrasvelden niet tot meer blessures zal leiden. Wetenschappelijk onderzoek toont immers duidelijk aan dat er geen significante verschillen zijn qua grootte van de blessurerisico’s tussen beide veldtypes. Het is wel belangrijk om te waarschuwen voor het dragen van aangepast schoeisel op ieder grastype, aangezien verkeerde schoentypes het risico op blessures kunnen beïnvloeden


Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink (fysiotherapeut en master sportfysiotherapeut i.o)  werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en o.a  gespecialiseerd in blessures binnen het voetbal.

1 opmerking:

  1. anno 2016 durf ik wel te stellen dat bovenstaand artikel complete onzin is. zoals al wordt beweerd zin er op kunstgras inderdaad meer enkel- (en knie-) blessures. tevens zijn er vele malen meer schaafwonden en meer kans op infecties vanwege alle bacterieën die zich ophopen. daarnaast is er meer kans op gescheurde pezen en botbreuken vanwege de hardere impact van valpartijen.

    BeantwoordenVerwijderen